„Sukces to suma wysiłków powtarzana każdego dnia“.
Tę uniwersalną sentencję Roberta Colliera odnieść można nie tylko do zaangażowania w treningi, ale także w odżywianie. Wszystko to, co jemy bezpośrednio przekłada się na zasób energii podczas ćwiczeń,czy też na szybszą regeneracją po zakończeniu wysiłku fizycznego.Zmiana żywieniowa, w dłuższej perspektywie, prowadzi do optymalizacji procesu adaptacji treningowej, a to z kolei może pomóc Ci w budowaniu przewagi sportowej nad rywalami. Pamiętaj, że Twój organizm ciągle się rozwija, dlatego im bardziej zadbasz o to, co trafia na Twój talerz każdego dnia, tym większa szansa,że wykorzystasz w 100% swój potencjał sportowy. Nie pozwól zatem, aby źle skomponowana dieta ograniczała Twój rozwój! W jaki sposób to zrobić? Przestrzegaj poniższych wskazówek:
1. Pij w ciągu dnia wodę! Nie zapominaj o niej także podczas treningów.
2. Używaj głównie naturalnych produktów, unikaj żywności wysoko przetworzonej (której skład jest bardzo szeroki lub którą trudno byłoby wytworzyć w warunkach domowych).
3. Jedz różnorodnie, wybieraj sezonowe produkty.
4. Ogranicz spożycie słodyczy oraz słonych przekąsek. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, spróbuj świeżych oraz suszonych owoców.
5. O ile to możliwe, nie obieraj warzyw i owoców ze skórki.
6. Przynajmniej raz w tygodniu zjedz na obiad rybę zamiast mięsa.
7. Nie zapominaj o rozpoczęciu dnia energetycznym śniadaniem.
8. Spożywaj posiłki regularnie, dostarczając organizmowi pełnowartościowe pożywienie co 3-4 godziny. Najlepiej jeść 4-5 posiłków dziennie.
9. Pamiętaj, aby bezpośrednio po skończonym treningu, spożyć przekąskę, a następnie po upływie 1-2 godzin pełnowartościowy posiłek.
10. Jeżeli czeka Cię długi trening (>90 minut), zabierz ze sobą sok owocowy i rozcieńcz go z wysoko mineralizowaną wodą w proporcji 1:1 (500 ml wody + 500 ml soku owocowego).