Dieta małego sportowca

0
175

Troska o odżywianie aktywnego dziecka jest podstawą dbania o kształtowanie zdrowych nawyków, utrzymania zdrowia oraz właściwego rozwoju młodego organizmu.

Prawidłowa dieta 

Dziecko ma nieco inne potrzeby żywieniowe niż dorosły. Musimy pamiętać, że rozwijający się organizm ma większe potrzeby, a dostarczane składniki wspierają go w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju.

Aktywność fizyczna – zarówno rekreacyjna jak i profesjonalna wiązać się będzie ze zwiększeniem zapotrzebowania na składniki energetyczne (nawet o 50%), budulcowe i regulujące. Niezwykle istotne jest także nawadnianie. Młody sportowiec może wymagać spożycia nawet 4000kcal, podczas gdy jego rówieśnik nie uprawiający sportu wymaga dostarczenia około 2200-2300kcal.

Składniki odżywcze pełnią różne funkcje w organizmie i warto je poznać.

Węglowodany i tłuszcze – dostarczają energii. Białka i składniki mineralne – dostarczają budulca do tkanek, a witaminy i minerały – wpływają na regulację metabolizmu i zachodzących w organizmie potrzeb. Należy dbać o dostarczanie wszystkich składników w odpowiednio wysokiej ilości.

Warto zaznaczyć, że suplementację należy rozważyć dopiero wtedy, kiedy prawidłowa dieta nie jest w stanie dostarczyć wystarczającej ilości składników odżywczych, co zdarza się rzadko – istnieją jedynie dwa suplementy diety, które uważa się za niezbędne – witamina D3 oraz kwasy omega-3.

Białko to ważny budulec

Aby zadbać o prawidłowy rozwój organizmu, jego sprawność i zapewnić odpowiednią regenerację – istotne jest realizowanie zapotrzebowania na białko. Pełni ono funkcję transportową w układzie krwionośnym, reguluje metabolizm i układ odpornościowy. Uczestniczy we wszystkich procesach w organizmie, które zapewniają jego prawidłowe funkcjonowanie. U młodych sportowców zapotrzebowanie na białko wynosi około 16-17,5% zapotrzebowania na energię.  

Dobrym źródłem białka są: chude mięso, ryby, jajka i dobrej jakości nabiał.

Roślinnym źródłem, na które warto zwrócić uwagę będą nasiona roślin strączkowych i orzechy. Produkty zbożowe także dostarczają pewnej ilości budulca, jednak są to porównywalnie niższe wartości.

Tłuszcze są istotne

Tłuszcze powinny pokrywać ok. 30% zapotrzebowania na energię i ciężko wskazać ich główną rolę – regulują wiele procesów, wchodzą w skład błon komórkowych i mają olbrzymie znaczenie w utrzymaniu równowagi hormonalnej organizmu oraz układu nerwowego człowieka. Zbyt małe spożycie tłuszczu może mieć konsekwencje w postaci niedoborów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K.

Źródła warte uwagi:

  • Awokado
  • Oliwa z oliwek
  • Olej kokosowy
  • Żółtka jaj
  • Tłuste ryby dobrej jakości
  • Orzechy, nasiona, pestki

Nawodnienie to podstawa

Podstawowe zapotrzebowanie na wodę dla młodzieży w wieku 10-15 lat wynosi od 1900ml u 10-letnich dziewcząt do 2500ml u 15-letnich chłopców. Pamiętajmy jednak, że zapotrzebowanie na wodę u osób aktywnych jest wyższe niż u rówieśników o mniejszej aktywności fizycznej, stąd 2000-2500ml płynów należy przyjąć za minimum.

Nie można zapominać o zabraniu wody lub napojów izotonicznych na trening oraz uzupełnianiu płynów po skończonym wysiłku. Picie warto regularnie, w miarę możliwości już od 15-20 minuty treningu małymi łykami. W przypadku wody nie należy kierować się wyłącznie poczuciem pragnienia – konieczne jest wyrobienie nawyku picia wody i płynów w ciągu dnia.

Co jeść przed treningiem?

Na 3-4h przed:

Dobrze zjeść stały posiłek zawierający węglowodany, białko i niewielką ilość tłuszczu. Przykładem może być

Kasza gryczana z łososiem na parze i cukinią, Kasza jaglana z warzywami i tofu posypana orzechami włoskimi.

Na 30min przed:

Można, ale nie trzeba, skorzystać z przekąski węglowodanowej o średnim lub wysokim IG – może to być np. banan, sok lub garść owoców suszonych.

Co jeść po treningu?

W pierwszych minutach po najlepszym wyborem będą węglowodany szybko wchłaniające się z niewielkim dodatkiem białka  – owoc lub shake owocowy z jogurtem naturalnym / maślanką.

1-3h po wysiłku:

Najlepiej spożyć posiłek będący źródłem węglowodanów, wspomagających odnawianie zasobów glikogenu mięśniowego. W tym posiłku do kaszy czy ziemniaków warto dodać chude mięso, warzywa lub owoce oraz niewielką ilość tłuszczu w postaci np. kawałka awokado.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie – przed treningiem

– Płatki owsiane z bananem i miodem, dodatkiem orzechów włoskich na mleku sojowym

Podczas treningu

izotonik: sok pomarańczowy 300ml + 700ml wody wysokozmineralizowanej, szczypta soli

II śniadanie – po treningu

Smoothie: Kasza jaglana, borówki, jabłko, kefir naturalny, siemię lniane

Obiad

– Łosoś gotowany na parze

– Szpinak z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami ciemnymi 

– Ryż brązowy

– Zupa krem z dyni

Przekąska

– Pomarańcza, jabłko

Kolacja

Pieczone ziemniaki z warzywami i jajecznica

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj